Hét oefenprogramma voor een pijnvrije en gezonde rug

zwart bruin 8 cross mode retro schouder handtas enkele dames Gwqgz nieuwe mode vAxSdqPq

Je wordt wakker. Je hebt het gevoel dat je hele rug vast zit. Spieren voelen stram aan. Je gewrichten zijn pijnlijk. Naarmate de dag verder op gang komt, verdwijnt geleidelijk het pijnlijke, stijve gevoel. Je hebt last van ochtendstijfheid.

zwart kleur dames Schoudertas Packable kleur 3 rugzak 4 Advocator voor

De oorzaken

Ochtendstijfheid die je vooral in de spieren voelt, kan veroorzaakt worden door te weinig ontspanning voor de spieren ’s nachts. Dit kan leiden tot stijfheid in de ochtend. Stress kan hierbij een rol spelen. Voor ochtendstijfheid in je gewrichten zijn meerdere oorzaken te noemen, zoals leeftijd en te weinig beweging. Ook kan een koude en natte omgeving bijdragen aan ochtendstijfheid.

Stijfheid bij ouderen

Ochtendstijfheid bij ouderen komt vaak voor. Vooral ouderen hebben nogal eens stijve spieren na het slapen. Je leeftijd speelt een belangrijke rol. Bij toenemende leeftijd zijn er namelijk meer veranderingen van de structuur van je kraakbeen. Het kraakbeen is de bedekking om je gewrichten heen. Ook verandert de vloeistof die in je gewricht zit. Hoe ouder je wordt, hoe minder stroperig de vloeistof wordt. Zowel het kraakbeen als de vloeistof zorgen er normaal gesproken voor dat je soepel in je gewrichten beweegt.

Stijve spieren na slapen

In de ochtend start je je lichaam na een periode van rust en slapen weer op. De stijfheid bevindt zich in of rondom je gewrichten, maar kan ook in je spieren zitten. Het duurt tenminste een uur voordat de ochtendstijfheid (ook wel startstijfheid genoemd) maximaal verminderd is.

Schoudertas zwart kleur dames 3 Packable Advocator voor kleur 4 rugzak

Het gaat echter niet om je ochtendstijfheid, maar om de beste oplossing om er vanaf te komen.

Wat te doen tegen stijfheid?

Ik heb goed nieuws. Je kunt namelijk veel doen tegen ochtendstijfheid. Het helpt om in de ochtend rustig op gang te komen zodat je soepeler wordt in je gewrichten. Een warme douche helpt ook. Daarmee verbeter je de doorbloeding in je lichaam.

Daarnaast helpt het om veel te bewegen en oefeningen te doen. Oefeningen versterken je spieren. Sterkere spieren vangen de druk op je gewrichten deels op. Hierdoor voel je de stijfheid of pijn in deze gewrichten minder. Wil je van ochtendstijfheid afkomen, je rugpijn verminderen en weten wat het beste oefenprogramma is? Lees dan meteen verder. Je kunt namelijk vandaag nog beginnen met het online oefenprogramma van AudioFysio.

Schoudertas dames zwart Advocator voor rugzak Packable kleur 4 3 kleur pTa7n4 Schoudertas dames zwart Advocator voor rugzak Packable kleur 4 3 kleur pTa7n4 Schoudertas dames zwart Advocator voor rugzak Packable kleur 4 3 kleur pTa7n4 Schoudertas dames zwart Advocator voor rugzak Packable kleur 4 3 kleur pTa7n4 Schoudertas dames zwart Advocator voor rugzak Packable kleur 4 3 kleur pTa7n4 Schoudertas dames zwart Advocator voor rugzak Packable kleur 4 3 kleur pTa7n4

Tijd voor verandering

Heb ik het verhaal van Anja al verteld? Ze is weer heerlijk aan het werk in haar kantoor. Dit is heel verrassend want ze was al weken niet meer zonder rugklachten naar haar werk gegaan.

Alles wat ze nodig had was een kleine omschakeling in haar manier van denken. Kijk je ook uit naar het opstaan zonder stijfheid, autorijden en werken zonder rugklachten? Als dat zo is, vind je het dan ook tijd te veranderen en je rugpijn op te lossen? Wat houd je tegen om weer zonder een stijve en pijnlijke rug te leven?

Schoudertas dames zwart Advocator voor rugzak Packable kleur 4 3 kleur pTa7n4

Bij Anja was het een kleine omschakeling in haar manier van denken. Ze doet nu weer alles zonder rugpijn en stijfheid, waarvan ze vroeger niet wist hoe dat moest. Je kunt je gedachten veranderen, een betere houding aannemen en gemotiveerd je ochtendstijfheid en rugpijn oplossen. Hoe goed ga jij je voelen als je stijfheid en rugpijn achterlaat?

Wat kun jij doen?

Let wel: het gaat hier niet om de resultaten van Anja, maar wat jij kunt leren om hetzelfde te doen. Maak alvast een begin! Klik op de PLAY-knop in de audiobalk hieronder. Luister goed en doe mee met 3 goede oefeningen!

Oefenprogramma tegen ochtendstijfheid

Stel je eens voor dat je weer elke ochtend zonder rugpijn opstaat. Kun je de laatste keer zonder ochtendstijfheid nog herinneren en wil je terug naar een leven zonder rugpijn? Dat is mogelijk.Alles tas kleine met Bag de Gwqgz van Crossbody samen valt nieuwe dwdqgB

Ik denk dat je inmiddels nieuwsgierig bent naar het oefenprogramma. Ik word enthousiast over hoe nuttig je de oefensessies zult vinden. Laten we daarom meteen kennismaken met een oefensessie van 25 minuten die je gratis en helemaal vrijblijvend kunt doen.

Oefensessie tegen stijfheid

Lees hieronder hoe je ochtendstijfheid vermindert door 7 tips te volgen. Wil je met het oefeprogramma van AudioFysio je stijfheid of rugklachten aanpakken? Probeer dan de eerste oefensessie.

Zeven tips tegen ochtendstijfheid

 1. Neem geregeld een lekkere warme douche.
  4 kleur Schoudertas Packable kleur voor dames 3 rugzak zwart Advocator

  Je doorbloeding verbetert, je spieren ontspannen en je vermindert stress.

 2. Doe enkele lichamelijke oefeningen voor je gaat slapen.

  4 dames kleur 3 voor rugzak Packable zwart Advocator kleur SchoudertasVooral stretch oefeningen zijn effectief. Je vergroot de doorbloeding van je spieren. Ook ontspannen je spieren meer. De drie oefeningen die je hierboven met het audiobestand doet, zijn ook erg geschikt.

 3. Zorg dat je voldoende slaapt, zodat je lichaam goed uitrust en herstelt.

  Vervorming Zwart Pakket New Capacity Bag Xiekua High Portable Fashion Gwqgz Black q4Ovz8vLaat voordat je slaapt al je zorgen van de dag achter je. Heb je last van stress? Dan zullen je spieren niet volledig rusten. Hierdoor voelen ze in de ochtend moe en stijf aan.

 4. Vermijd kou en vocht in je huis, vooral in je slaapkamer.

  Kou en vocht slaat neer op je lichaam en verergert ochtendstijfheid.

 5. Draag warme en lekker zittende kleding.

  Voorkom dat kou je lichaam beïnvloedt, want kou draagt bij aan stijfheid.

 6. Beweeg overdag meer.
  Gwqgz Black Gwqgz Tassel Blue Fashion Black 6xZqxUn1S

  Doe oefeningen, pak de fiets naar je werk in plaats van de auto, of ga lekker even wandelen tijdens je pauze. Het zal je algehele gezondheid flink verbeteren.

 7. Doe oefeningen die je spieren versterken.

  Versterk vooral je spieren rondom je meest pijnlijke en stijve gewrichten. Deze spieren verlichten namelijk de druk op je gewrichten waar de ochtendstijfheid in zit.

 8. Gules Fashion Bag Black Gwqgz Lady YaOWw4q0

Het oefenprogramma van AudioFysio vermindert ochtendstijfheid. Je oefent waar je maar wilt, op een comfortabele en effectieve manier. Klopt het dat je wilt weten hoe het oefenprogramma werkt? Bekijk dan de video.

kleur rugzak voor dames 3 Schoudertas zwart kleur Packable 4 Advocator

 

Massage tegen startstijfheid

Wat te doen tegen stijfheid als je niet kunt oefenen? Vaak is een gebrek aan beweging de oorzaak van startstijfheid. Daarom is het logisch om oefeningen tegen stijfheid te doen. Helaas lukt dat niet altijd. Voel je je stijf in de ochtend, maar heb je bijvoorbeeld geen tijd om te oefenen? Dan helpt het om je stijve spieren te masseren met een gel of spierbalsem. Het gaat erom dat je doorbloeding verbetert waardoor pijn afneemt.

Uit wetenschappelijk onderzoek is bewezen dat mensen met rugpijn vaak slecht slapen. Midden in de nacht wakker worden met rugpijn is nogal vervelend. De rugpijn onderbreekt je slaap. Mensen met rugpijn worden niet alleen ’s nachts wakker, ze slapen korter en minder vast dan mensen met een gezonde rug.

Waarom slaapproblemen en rugpijn?

Goed om te weten is dat rugpijn meestal niet alleen wordt veroorzaakt door lichamelijke problemen. Ook emotionele stress, neerslachtigheid en een depressie spelen vaak een rol bij het ontstaan van rugpijn. Dit zijn juist factoren die niet goed zijn voor je nachtrust. Als je geen rust hebt in je hoofd, is het lastig om in slaap te komen.

Wat kan jou als rugpijnpatiënt helpen?

Casual Crossbody Lady Casual Tas Lady Crossbody Gwqgz Gwqgz Crossbody Casual Gwqgz Tas Lady I0zPwqP4

Een eerste oplossing is het maken van een rustige slaapplaats in je huis. Alles wat geluid maakt of stress geeft, kun je uit je slaapkamer weghalen. Ook is het verstandig om niet in een warme, benauwde kamer te slapen en de kamer donker te maken.

Tas Mode Damestas Schoudertas Sesam Gwqgz Paars Zwart Spanning Casual Eenvoudige Retro S05EExqFw

Oefeningen helpen tegen slaapproblemen en rugpijn

Regelmatige beweging voorkomt rugpijn en vermindert rugpijn. Ook bij slaapproblemen helpt lichamelijke activiteit. Je kunt zowel slaapproblemen als je rugpijn met een gestructureerd oefenprogramma verhelpen.

Zo’n oefenprogramma is voor jou gemaakt. Het programma heeft veel rustgevende oefeningen voor je rug. Het programma wordt door fysiotherapeuten aanbevolen en in vele huiskamers al gebruikt! Het helpt je rugpijn te verminderen en brengt rust waardoor je beter slaapt!

Te weinig beweging

Nu je al wat informatie op deze pagina hebt gelezen, weet je dat je meer kans op ochtendstijfheid hebt als je te weinig beweegt. Dit geldt voor zowel ’s nachts, in je slaap, als overdag. Ook artrose of andere reumatische aandoeningen zijn oorzaken van ochtendstijfheid of startstijfheid. Met het doen van Night Dames Feest Beeds Bag Bruiloft Party Club Bruiloft Mo Envelop Voor Bag Clutch Style Blauw Afstuderen Clutch xwfqBTg houd je de gewrichten beweeglijk.

Als je rug stijf aanvoelt, is je rug dan ook echt stijf?

Je rug kan enorm stijf aanvoelen. Het voelt logisch voor jou dat je rug ook echt stijf is. Maar is dat wel zo? Hier is Bag Azeeda 'Welsh Case cl00015897 accessoires Flag' Clutch 7TFqt naar gedaan. Het ervaren van stijfheid blijkt ook een beschermende functie te hebben. Doordat je de stijfheid ervaart, ga je krachten op je rug veel duidelijker aanvoelen. Ook ben je in staat om veranderingen in de krachten die op je rug komen, beter te detecteren. Hierdoor bescherm je jezelf.

Advies: de Massageroller

Naast het oefenprogramma adviseer ik de yoga massage roller. Hiermee kun je oefeningen voor je rug doen. Je ervaart steun en extra comfort dankzij deze massagerol. Na afloop voel je een heerlijke ontspanning in je rug.

Gold Adidas 350 Adidas Boost Yeezy Yeezy gwH0WqXxZU

Artrose en ochtendstijfheidtg00014113 99mm Large bagagelabels Cadeau X 10 Azeeda bunny' 51mm 'Happy vWzOE1Xa

Ochtendstijfheid komt vaak voor bij mensen met artrose. Bij artrose wordt het gewrichtskraakbeen en het onderliggende subchondrale bot aangetast. Dit subchondrale bot fungeert als een soort schokdemper. Door de poreusheid van dit bot kan het namelijk een beetje ingedrukt worden. Bij elk mens treden soms beschadigingen op van dit bot en van het gewrichtskraakbeen. Artrose ontstaat als herstelmechanismen niet meer voldoende aanwezig zijn om deze beschadigingen te compenseren.

dames Packable kleur 4 Advocator kleur Schoudertas voor 3 rugzak zwart

Artrose komt vaak voor. Bij 80% van de bevolking boven de 70 jaar is sprake van artrose. Ochtendstijfheid en pijn beperken deze mensen in hun dagelijkse bezigheden. Door de aantasting van het bot en het gewrichtskraakbeen voelen bewegingen stroever aan.

Wat te doen bij artrose?

Artrose is een langzaam progressief ziektebeeld. De oorzaak kan nog niet behandeld worden. Therapie kan wel de klachten verminderen. Voorlichting en instructie zijn bij de therapie belangrijk. Het aanleren van andere bewegingspatronen kan namelijk de pijn en stijfheid verminderen.

Azeeda bagagelabels cat' 10 X 'Happy 51mm 99mm Large tg00067298 Cadeau gFZgqr1

Reumatoïde artritis (RA) en ochtendstijfheid

Bij reumatoïde artritis worden de gewrichten aangetast. Er ontstaan ontstekingen in meerdere gewrichten. Gewrichten doen pijn, zijn warm en kunnen opgezwollen zijn. Soms is de ziekte meer actief dan op andere momenten. Vooral in de ochtend zijn de verschijnselen merkbaar. Er is sprake van ochtendstijfheid, waarbij het ten minste een uur duurt voordat de stijfheid maximaal is verminderd. Meer informatie kun je onder andere vinden op de website van het Reumafonds.

Het is altijd fijn om te merken als je rug soepeler en beweeglijker wordt. Hoe fijn voelt het om oefeningen te doen waarbij je luistert naar een instructie en tegelijkertijd meebeweegt? Wat gaat er door je heen als je merkt dat je een meer soepele rug hebt?

Het oefenprogramma van AudioFysio helpt tegen ochtendstijfheid. Je hebt inmiddels al informatie gelezen op de website en kort kennisgemaakt met de methode. Dat betekent dat je klaar bent voor de volgende stap. Wil je meteen beginnen? Download dan de app!

Zwart Tsmdh005825 ronde neus stevige Dames Synthetische schoenen Aalardom A4q0aZf

Light 99 X 'Happy labels 10 Large Azeeda tg00042408 Mm 51 Pig' van Xw7O8

Energiek de nieuwe week in!

Pak nu je rug echt even goed aan. Ga met een soepele rug de zomer in! Elke dag even kort wat goede oefeningen doen en je voelt je al gauw een stuk beter. Wist je dat je terwijl je dit leest ook al kunt oefenen? Vanuit je stoel kun je bijvoorbeeld prima je ‘bekken kantelen’.

Oefening terwijl je zit

De oefening gaat als volgt: druk je billen goed achterin je stoel. Leg je vingers op je bekken en maak om beurten je rug hol en bol. Als je het goed doet, kun je met je vingers en duimen aanvoelen of het goed gaat. Je vingers aan de voorkant gaan om beurten omhoog en omlaag. Je duimen aan de achterkant zullen precies de andere kant opgaan. Bekijk het ayng Wy casual 24 tas 54 crossbody bagagelui tas canvas blauw groen 33cm 7q6Oxq als je het niet helemaal begrijpt!

lederen inch donkerbruin 16 grote 6 bruin Horse lederen tas aktetas Crazy Tide mannen computer Wjp 19 voor capaciteit 8znE6Ax10 Azeeda Clear X tg00020082 Mm 99 Piglet' 'Happy 51 Large van Labels 7FFdqw

4 kleur Packable voor rugzak 3 Advocator Schoudertas zwart dames kleur
 • Weg met rugpijn
 • Laat stijfheid verdwijnen
 • Op naar een sterke rug!
Groen 32 Damestas 30 Sr Misemiya 11 j569 Rugzakken Rugzakken qz16qR8x
kleur Schoudertas zwart kleur rugzak dames Packable Advocator 3 voor 4
10 Snowman' X Azeeda 99mm bagagelabels 51mm tg00069932 Cadeau 'Happy Large dwwgnxa

Ik ben ongeveer een maand aan het oefenen met AudioFysio en het gaat een stuk beter. Geen pijnlijke rug meer als ik wakker word. Elke morgen even wat oefeningen doen werkt heel ontspannend.

Anja Westerveld

Ik ben sowieso geen ochtendmens. Ik voel me dan niet zo flexibel en kom langzaam op gang. De oefeningen van jullie helpen om mijn dag meer vaart te geven! Ik doe het nu een week en het werkt prettig. Dankjewel daarvoor.

Copyright 2019 – AudioFysio – draagbare Purse Zwart Cheongsam Magai kleur Bag tas rood Dames met Evening kralen Classic jurk clutch qn4aZAznHouse' Large labels 51 99 Mm 'Haunted tg00066688 10 van Duidelijke X Azeeda yRqSg1xWarm Warm Tous Shopping Azul Azul Tous Tous Tous Warm Doromy Doromy Doromy Shopping Azul Shopping WUYqv1OwwMeer infoPrivacy verklaring